2015

Pál Csaba

biológus

Kutatócsoportjával azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a kórokozó más hatóanyagokkal szembeni érzékenységét egy baktérium alkalmazkodása egy meghatározott antibiotikumhoz. Jelenleg már rendelkezésükre állnak olyan antibiotikum-kombinációk, amelyek együttes alkalmazása jelentősen gátolja a rezisztens baktériumok kialakulását.

Ezekre az antibiotikumokra jellemző, hogy a más kutatók által már korábban leírtakkal szemben nemcsak más biokémiai úton kerülnek a sejtekbe, hanem az egyik útvonal gátlása által, mutációk sorozata révén egy másik, a baktériumok által átjárhatatlan út erősödik fel. Laboratóriumi körülmények között szinte minden általuk vizsgált rezisztens baktériumnak van egy "Achilles-sarka": egy másik gyógyszer, amelyre rendkívül érzékennyé válik.

A kísérletek során felvetődött a kutatóban, hogy ezek az antibiotikumok együttes alkalmazása egy újszerű terápia alapját képezhetnék. Az azonban még nyitott kérdés, hogy eredményeik mennyire általánosíthatóak, és hogyan alkalmazhatóak a gyakorlatban.

Munkájuk sikerességének egyik zálogának azt tartja, hogy számos szakterület - mikrobiológia, genomika, alkalmazott matematika - hazai és nemzetközi képviselőjével dolgozhatnak együtt.

2015. június 5.